Estiški gardumynai, arba „kur nusipirkti kamos“?

Autorius: Daiva Zaveckienė | Kelionių manija , 2014, Rugpjūčio 07d.

Svečiuodamasi Estijoje visuomet prisimenu smagią istoriją iš savo pirmosios kelionės į šią šalį. Tuomet kartu keliavusi kolegė, vos iškėlusi koją iš lėktuvo Talino oro uoste, išreiškė susirūpinimą: „o kur čia galima nusipirkti kamos?“ 

Kamos??? O kas ta kama? Ir kodėl jos dabar taip staigiai prireikė? 

Kamos, to specifinio estiško produkto, ji buvo įpareigota parvežti lauktuvių. Visas tris dienas viešėdami Estijoje juokais primindavome kolegei nepamiršti kamos, o galiausiai, prieš pat skrydį sustoję vietinėje parduotuvėje tradicinių estiškų lauktuvių, apsirūpinome ir kamos atsargomis. Kamos poreikis, augintas visos kelionės metu, tapo milžiniškas, tad iššlavėme visą lentyną – kam po vieną, kam po du-tris pakelius šio stebuklo teko. Grįžusios į tėviškę dalijomės kamos receptais. O klausimas „kur nusipirkti kamos?“ tapo visos kelionės „vinimi“. Ir iki šiol, kai tik keliauju į Estiją, kaskart lėktuvui pasiekus Talino oro uosto grindinį prisimenu šią frazę ir šypsausi iki ausų. 

 

Tai kas gi ta mistinė kama?

Kamos miltus sudaro pakepinti ir sumalti avižų, miežių, rugių ir žirnių grūdai. Senovėje toks produktas buvo ypatingai patogus ir ilgai negendantis, dėl to dažnai naudotas kelionėse, nes lengvai paruošiamo patiekalo nereikdavo virti ar kepti. Saujele kamos pagardintas sviestas ar taukai tapdavo maistingu ir sočiu užkandžiu. Panašų produktą, vadinamą talkkuna, turi ir estų šiauriniai kaimynai suomiai. 

Dabar kama Estijoje dažniausia vartojama sveikuolių pusryčiams – ja gardinamas jogurtas, kefyras, varškė, pridedant šviežių miško uogų ar uogienės, medaus. Kamos miltų galima pilti ir į pieną, pagardinant jį druska ir cukrumi – gaunasi toks sveikuolių gėrimas. 

Kama yra ir tiesiog neišvengiamas estiškų desertų ingredientas. Ypatingai puikus derinys – saujelė kamos gaminant pieniškus desertus, pavyzdžiui, plakant grietinėlę ar plakant gaivius pieniškus kokteilius. O bene žymiausia estiška šokolado gamykla Kalev šiuos miltus naudoja kamos šokolado gamybai. Tuo tarpu išradingos estės kamą pritaiko ir kosmetikoje, pavyzdžiui, gamindamosi natūralias kaukes ar kūno šveitiklius.

 

Nauja tradicinė estų virtuvė

Tiesa, jog pavasaris į Estiją ateina keliomis savaitėmis vėliau nei pas mus. O ir vasara labiau į šiaurę nutolusioje kaimynėje yra trumpesnė. Kaip ir pridera šiauriečiams, tradiciniai estų valgiai yra sotūs ir kaloringi. Vis dėlto, dažnai patiekiami su išmone ir fantazija. Matyt, dėl atšiauresnio klimato, estai ypatingą dėmesį teikia geram maistui ir ne vienerius metus šalyje kasmet reitinguojami restoranai – renkama 50 geriausiųjų.

 

19estijos-restoranai.JPG 

Štai tokių lipdukų ieškokite norėdami patekti į geriausius Estijos restoranus 

 

Šiemet teko svečiuotis ir geriausiame iš geriausiųjų – trejus metus iš eilės juo pripažįstamas Alexander restoranas, esantis nuošaliai įsikūrusiame ištaigingame Padastės dvare, tyloje paskendusioje Muhu saloje. 

 

19padaste.JPG 

Pusryčiai Padastės dvaro Alexander restorane 

 

Estų virtuvė turi daug skandinavams būdingų bruožų – čia sutiksite daug patiekalų iš žuvies ir kiaulienos, o ypač iš bulvių. Estai gamina ir kraujinius vėdarus, ir troškinius su raugintais kopūstais. O taip pat estų virtuvėje karaliauja burokėliai, kurie patiekiami kaip garnyras ar net pagrindinis patiekalas, kaip antai vegetariški burokėlių kotletukai, patiekti su kuskusu ir keptomis daržovėmis. Šį patiekalą ragauvau Kuresarėje, Ku Kuu restorane, kurio interjere sumišę šviesus Provanso ir nostalgiškas praeito dešimtmečio stiliai.

 

19estijos-virtuve3.JPG 

Vegetariškas patiekalas su burokėliais Ku Kuu restorane, Kuresarėje (Saremos saloje) 

 

Estai, kaip ir mes, lietuviai, valgo juodą ruginę duoną. Vienas neįprasčiausių patiekalų, kuriuos teko ragauti svečiuojantis Muhu saloje – tai dilgėlių pesto, užteptas ant juodos naminės duonos. 

 

19estijos-virtuve1.JPG 

Juoda naminė duona, patiekta su dilgėlių pesto Lõo sodyboje Muhu saloje

 

Kalbant apie desertus, čia mėgstamas ingredientas yra rabarbarai, įvairios šiaurietiškos uogos, pavyzdžiui, šaltalankiai ar spanguolės. Ir žinoma, daug desertų gaminama iš pieno produktų, nepamirštant ir jau aptartosios kamos. Jei svečiuodamiesi Estijoje neatsispirsite pagundai įsigyti kamos, štai jums vienas išbandytas deserto su kama receptas (ačiū kolegei iš Estijos!):

  • 500 g natūralaus jogurto
  • 400 ml riebios grietinėlės
  • 4 šaukštai cukraus
  • 6 šaukštai kamos miltų

Norint pasigaminti šį desertą, reikia išplakti grietinėlę su cukrumi, pridėti jogurto ir kamos miltų, o patiekti su rūgščia uogiene, pavyzdžiui, bruknių ar spanguolių. Skanaus!

 

Nuotraukos autorės

Kelionių portalo informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama. 



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.


Kelionių idėjos