Ragauti belgiško alaus – į vienuolyną

Autorius: Kelionių manija , 2010, Gegužės 04d.

Belgija – nedidelė šalis, tačiau garsi šimtais alaus, kuris laikomas nacionaliniu šalies gėrimu, rūšių. Belgai savo tradiciniu alumi, pasižyminčiu skonių įvairove, didžiuojasi panašiai kaip prancūzai vynu.
Vienuolynų alus

Belgijoje nuo seno alus buvo verdamas vienuolynuose. Iki šiol išlikęs „vienuolynų alaus“ pavadinimas, nors šiais laikais pasikliaujama tik senoviniais vienuolių receptais, pagal kuriuos alus yra gaminamas pramoniniu būdu.

Vienuolių trapistų ordinas, įkurtas XVII a., garsėjo asketišku gyvenimu. Vienuoliai kasdien melsdavosi po 11 valandų, maitinosi daugiausia tik daržovėmis ir galėjo gerti tik vandenį. Tačiau ilgainiui trapistų vienuolynuose imta virti alų, kurio gamyba tapo svarbiu vienuolynų pajamų šaltiniu. Netrukus trapistai išgarsėjo kaip vieni geriausių aludarių.

Tebeveikiančiuose šešiuose šalies cistersų vienuolynuose verdamas senovinis ir specifinis vienuolių trapistų alus. Šiam alui yra keliami griežti reikalavimai: gėrimas gali būti gaminamas tik vienuolyno teritorijoje, o jo gamybos procese turi dalyvauti vienuoliai. Be to, draudžiama iš tradicinio alaus pelnytis, visos uždirbtos lėšos privalo būti skiriamos vienuolyno išlaikymui.

Kadangi šio alaus gamybos procesas yra sudėtingas ir reikalauja nemažai darbo, verdama labai nedideliais kiekiais. Tiesa, vienuoliai šiais laikais jau nebegamina alaus vieni patys – į pagalbą samdomi pasauliečiai profesionalai. Vis dėlto, dėl griežtų kokybės reikalavimų, vienuoliai  privalo dalyvauti verdant tradicinį gėrimą.

Nors dabartinės vienuolių gyvenimo sąlygos yra gerokai sušvelnintos, lyginant su ankstesnėmis, tačiau vienuoliams alaus ragauti iki šiol galima tik tam tikru laiku ir tik tam tikrą nustatytą kiekį.

Minėtuose šešiuose cistersų vienuolynuose verdama per 20 alaus rūšių, kurios pasižymi savitu skoniu, turi vaisių aromato, yra gardinamos įvairiais prieskoniais. Vienas iš geriausiai žinomų – Chimay vienuolynas, gaminantis tradicinį šviesųjį, tamsųjį, gintarinį ir auksinį alų.

Vienuolynus gali aplankyti keliautojai, norintys paragauti vienuolių alaus ir susipažinti su jo gamybos paslaptimis.
Belgiško alaus tradicijos

Be vienuolynų verdamo alaus, Belgijoje veikia per 130 alaus bravorų. Šalyje populiarios nedidelės šeimyninės alaus daryklėlės, kur aludarystės menas perduodamas iš kartos į kartą. Alus nuo seno buvo gaminamas šventėms bei kitoms svarbioms progoms. Ypatingą aludarių reikšmę visuomenėje pažymi faktas, kad neretai vietos aludaris buvo išrenkamas miestelio meru.

Stipraus alaus paplitimas Belgijoje siejamas su 1919 m. šalyje įsigaliojusiu draudimu baruose prekiauti stipriaisiais alkoholiniais gėrimais. Daugiau nei 60 metų galiojęs įstatymas paskatino daugybės stipraus alaus rūšių sukūrimą ir paplitimą.

Belgų aludariai alaus gamybai pasitelkia keturis skirtingus fermentacijos būdus. Belgiškas alus, kurio priskaičiuojama per 500 pavadinimų, yra palyginti stiprus, tačiau jo skonis gana švelnus. Čia tikrai nesunku išsirinkti alaus pagal skonį, progą ar net nuotaiką.

Belgai laikosi griežtų alaus gėrimo taisyklių: skirtingu paros metu priimta gerti tik tam tikros rūšies alų. Pavyzdžiui, silpnesnis šviesus alus gali būti geriamas dieną, norint numalšinti troškulį, tuo tarpu stipresnis tamsesnis alus paliekamas vakarui.

Skirtingoms alaus rūšims Belgijoje netgi parenkami specialūs bokalai, mat nuo stiklinės ar bokalo formos gali priklausyti ir alaus skonis. Geriamas iš netinkamos formos indo alus praranda tam tikras skonio ypatybes. Taip pat egzistuoja tam tikros maisto ir alaus derinimo taisyklės, savo subtilumu nenusileidžiančios vyno ir maisto derinimo ypatumams.

Alus plačiai naudojamas ir įvairių patiekalų gaminimui: aluje maistas troškinamas, alus naudojamas gaminant įvairius padažus.



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.


Lankytinos vietos