Sūrio keliu: šveicariškas ementalis ir kiti gardėsiai iš Alpių šalies

Autorius: Kelionių manija , 2014, Spalio 05d.

Tarp baltas kepures užsimaukšlinusių Alpių viršukalnių žaliais kilimais nuklotuose slėniuose įsikūrusi Šveicarija garsi ne vien patikimais bankais ir prabangiais laikrodžiais. Gal kiek mažiau žinomas, tačiau neabejotinai dėmesio vertas ir šios šalies kulinarinis paveldas, o ypač pagal tradicinius receptus gaminamas sūris ir išskirtinio skonio sūrio patiekalai.

 

Taip pat skaitykite: Sūrio keliu: olandiško sūrio tradicija 

 

Sūris – šveicarų pasididžiavimas 

Šveicarijoje kone kiekvienas regionas turi savo sūrį. Visą šalį galima apkeliauti vien tik lankantis sūrinėse, kurių dauguma yra nedidelės, ūkininkų ar jų kooperatyvų valdomos sūrių gamyklėlės. Teigiama, jog šveicarai fermentinį sūrį gamina jau nuo romėnų laikų. O šiandien šioje gerokai už Lietuvą plotu mažesnėje šalyje priskaičiuojama per 450 įvairiausių rūšių sūrių.

Šveicarijoje daugiausia gaminamas sūris iš karvių pieno. Mat sąlygos sodria žaluma apdengtose Alpių pievose ypatingai palankios šiems galvijams auginti, tuo tarpu ožkos ar avys yra laikomos tik tose vietovėse, kur augalija skurdesnė, o įkalnės statesnės. Netgi teigiama, jog ypatingasis šveicariško sūrio ingredientas yra vešliosios Alpių pievos. 

Šveicarai labai didžiuojasi pagal tradicinius receptus gaminamais sūriais ir skiria ypatingą dėmesį kokybei. Šveicarišką idilę atspindintis vaizdas – vešliose Alpių pievose ramiai besiganančios karvės, kurių kaklus puošia didžiuliai skambalai. Ūkininkai ir šiandien švenčia tradicines šventes, susijusias su karvių auginimu ir sūrių gamyba. Viena iš svarbiausių švenčių – tai pirmasis bandos išginimas į pievas pavasarį, kuomet karvių ragai puošiami gėlėmis. Taip pat vasaros pabaigoje ar rudens pradžioje tradiciškai švenčiamos sūrių dalybos.

 

18sveicarija-ispudziai.jpg 

Alpėse besiganančioms karvėms ant kaklų kabinami didžiuliai skambalai 

 

Žymiausi šveicariški sūriai

Ementalio (Emmentaler) sūris vadinamas šveicariško sūrio karaliumi. Šis sūris gaminamas Berno kantone Emės upės slėnyje nuo 13 a. Vienam kilogramui šio sūrio pagaminti sunaudojama maždaug 12 litrų pieno. Išskirtiniai kietojo Ementalio sūrio bruožai – didelės skylės, atsirandančios fermentacijos proceso metu, bei švelnus riešutų skonis. Ementalio sūrių galvos, sveriančio po 75-100 kg, paprastai brandinamos 4-12 mėnesių. Sūrio gurmanams siūlomas vadinamasis „Sūrio kelias“ (Emmentaler Käsestrasse), prasidedantis už kelių dešimčių kilometrų į šiaurės rytus nuo Berno esančioje Affolten im Emmental gyvenvietėje, kur galima aplankyti čia įsikūrusią sūrinę.  

Griujerio (Le Gruyere) sūris kilęs iš Griujerio regiono Friburgo kantone ir yra žinomas nuo 12 a. Šiandien šis sūris pagal tradicinį receptą gaminamas vakarinėje Šveicarijos dalyje. Griujerio sūris brandinamas mažiausiai 5 mėnesius, o kai kurie sūriai specialiose saugyklose laikomi iki 18 mėnesių. Vidutiniam 35 kg sūriui pagaminti sunaudojama apie 400 litrų pieno. Šio sūrio gamybos procesas demonstruojamas La Maison du Gruyere sūrinėje. 

Apencelio (Appenzeller) sūris, pasižymintis aštroku skoniu, pagal senovinį receptą gaminamas jau per 700 metų. Šis aromatingas sūris gali būti gaminamas tik griežtai apibrėžtoje Šveicarijos dalyje – Apencelio kantone ir kai kuriose jo apylinkėse. Sūris brandinamas nuo 3 iki 6 mėnesių, reguliariai įtrinant aromatinių žolelių mišiniu. Gamybos procesą galima išvysti netoli Apencelio esančioje Stein sūrinėje. 

 

18apencelis.jpg 

Apencelio miestelis – tarsi muziejus po atviru dangumi 

Sūris – ne tik tradiciniams patiekalams, bet ir desertui

Apsilankius Šveicarijoje galima nesunkiai patikėti, jog šios šalies gyventojai sūrio vartoja turbūt daugiau nei mums labiau įprastos mėsos. Turėdami gilias sūrių gaminimo tradicijas šveicarai sūrius naudoja įvairiems patiekalams – ne tik jų gardinimui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą. 

Visame pasaulyje žinomas tradicinis šveicarų patiekalas yra sūrio fondiu, kilęs iš Nešatelio kantono. Sūrio fondiu paprastai gaminamas iš kelių rūšių sūrio, kuris lydomas specialiame šilumą išlaikančiame fondiu katiliuke paskaninant baltuoju vynu bei kitais priedais. Į šį tirštą sūrio padažą merkiami specialia ilga šakute pasmeigti baltos duonos, vaisių (obuolių, kriaušių), bulvių gabaliukai.

Visai šeimai susėdus prie stalo į sūrio padažą merkiami nedideli maisto gabalėliai yra gana lėtas valgymo procesas. Tai – daugiau nei pasistiprinimas, ši ceremonija yra ir bendravimo būdas. Nors fondiu nė iš tolo neprimena greitojo maisto, tačiau šiandien ir šioje tradicijų šalyje dažniausiai perkamas fondiu pusgaminis, t.y. specialus sūrių ir priedų mišinys, kurį užtenka tik pašildyti specialiame puode. Beje, šveicarai mėgsta ne tik sūrio, bet ir mėsos, žuvies ar šokolado fondiu.

Dar vienas tradicinis sūrio patiekalas, kurio gamybos ir valgymo procesas vyksta visiems susėdus už stalo, yra raklette. Šis patiekalas gaminamas iš riebaus raklette sūrio, kaitinant jo viršutinį sluoksnį, kurio suminkštėjusi dalis nuimama ir valgoma su karštomis bulvėmis bei marinuotomis daržovėmis. Dauguma šveicarų šiandien naudoja modernias elektrines raklette keptuves, tačiau senovėje sūris buvo palaipsniui šildomas krosnyje.

Po sotaus pagrindinio patiekalo šveicarai net ir desertui neretai valgo sūrį. Keletas sūrio rūšių patiekiama su šviežiais vaisiais, vynuogėmis ar riešutais. 

 

Nuotraukos iš kelioniumanija.lt archyvo

Kelionių portalo informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.


Kelionių idėjos