Apie Kinijos žmones ir virtuvę

Autorius: Raminta Žalkauskaitė | Kelionių manija , 2010, Kovo 12d.

Šiemet Kinija sulauks nemažai pasaulio dėmesio, nes po poros mėnesių čia prasidės pasaulinė EXPO paroda, truksianti net pusę metų. Įdomu sužinoti apie šios šalies žmones ir jų virtuvę.


Kinijos žmonės


Kinai didžiuojasi savo šalies dydžiu ir istorija pabrėždami, kad ji siekia daugiau negu 5000 metų. Jie tiki pasakojimu, kad kinai jau buvo civilizuoti ir valgė lazdelėmis, kai vakariečiai vis dar gyveno olose. O taip pat kinai labai giria savo virtuvę. Pasak jų, kinų virtuvė yra viena geriausių pasaulyje, labai sveika ir produktai puikiai dera tarpusavyje. Jie įsitikinę, kad valgoma viskas, kas yra gamtoje.

Kinų požiūris į pasaulį yra gana materialistiškas, todėl laimė jiems asocijuojasi su pinigais, kuriuos raudonuose vokeliuose per kinų naujuosius metus jie dovanoja ir vaikams.

Daugelis kinų, ypač šalies pietuose, yra geri prekybininkai. Gali atrodyti, kad kiekvienas kinas čia kuo nors prekiauja, turi kokį nors savo versliuką. Ir kalbėdami gerą daiktą jie dažnai apibūdina kaip turintį puikią prekinę išvaizdą. Su savo prekėmis kinai drąsiai veržiasi ir į Lietuvos bei kitų Europos šalių rinkas.

Kinai savo išvaizda stengiasi būti panašūs į europiečius. Todėl būdami Kinijoje nenustebkite, jei prie jūsų prieis gatvėje ir paprašys nusifotografuoti. Merginos čia nori turėti šviesią odą, todėl beveik visi šioje šalyje parduodami kremai yra balinantys. Kinams labai gražios mūsų didelės akys ir nosis.

Vaikštinėjant po parkus Kinijoje galima pastebėti, kad vyresnio amžiaus žmonės čia rytais praktikuoja ušu, jogą, įvairius kovos menus, užsiima meditacija. Daugelyje šios šalies mokyklų mankšta yra privaloma ir dėstoma, nes kinai ypač rūpinasi savo sveikata.


Kinijos virtuvė


Nors kinai teigia, kad jų valgomas maistas yra labai sveikas, jų ruošiamuose patiekaluose beveik nerasite žalių salotų ir daržovių. Daržovės čia dažniausiai būna termiškai apdorotos, apkeptos tešloje ar virtos garuose. Kinai mano, kad žalios daržovės yra nesveika organizmui.

Kinų namuose nerasite orkaitės, nes jos jie tiesiog nenaudoja. Jų virtuvėjė daug kas kepama aliejuje, verdama garuose, kaip ir gariniai pyragaičiai, kurie gali atstoti čia neegzistuojančius pyragus bei duoną. Kinai nevalgo ir europiečiams įprasto sūrio bei sviesto, nemėgsta pieno.

Kinai beveik nevalgo saldumynų, o desertui po valgio įprasta patiekti vaisių. Pasmeigtų ant pagaliukų vaisių čia galima nusipirkti tiesiog gatvėje. Kinijoje taip pat gali nustebinti daugybė mandarinų rūšių, kurie būna įvairaus dydžio, ir net visai maži valgomi su visa odele.

Per gimtadienį jie taip pat nevalgo torto, tačiau valgo makaronus, kurie simbolizuoja ilgą gyvenimą. Tiek šią dieną, tiek per kinų naujuosius metus būtina valgyti ilgus makaronus ir jokiu būdu negalima jų pjaustyti ar laužyti.

Kai berniukui sueina mėnuo, kinai gamina koldūnus, o per Žibintų šventę šeimose skanaujami juanseo – apvalainų ryžių rutuliukai su saldžiu įdaru. Tad kinų šventinis maistas mums gali pasirodyti kiek neįprastas.

Kinai geria labai daug arbatos, kuri šioje šalyje ir yra auginama Tik arbata, kurią mes vadiname juodąja, išvertus iš kinų kalbos yra raudonoji arbata. Ši arbata dažniausiai vartojama vakarų šalyse.

Kinijoje juodoji arbata vadinama tokia, kuri praeina komposto procesą, kaip subrendusi Pu-erh. Šią arbatą jie daugiausia geria žiemą, o vasarą populiaru gerti žaliają arbatą. Jie neturi tikros kavos, dažniausiai galima rasti tik kavos iš pakelių, nors Kinijoje yra vienas regionas, garsėjantis savo kava.



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.