Kulinarinės kelionės: Čekija

Autorius: Kelionių manija , 2010, Kovo 29d.

Kulinarijos pasaulyje Čekija nėra tokia garsi kaip, pavyzdžiui, Prancūzija ar Italija, tačiau ši centrinės Europos valstybė turi kuo nustebinti maisto gurmanus. Tuo tarpu alaus mėgėjams Čekijos pristatinėti tikrai nereikia: šioje šalyje gaminamas alus gerai žinomas daugelyje pasaulio šalių. 

 

Čekijos kulinarinis paveldas


Tradicinei čekų virtuvei įtakos turėjo kaimynų vokiečių, austrų bei vengrų maisto gaminimo ypatumai. Pagal tradicinius receptus gaminami čekų patiekalai yra gana riebūs, šalyje mėgstami bulvių, kiaulienos, kopūstų patiekalai. Čekijoje labai mėgstamos sriubos, kurios dažnai patiekiamos su skrebučiais ir sūriu. Kadangi Čekija nėra jūrinė valstybė, dėl to ir patiekalai iš jūrų gėrybių čia nėra populiarūs.

Vis dėlto, kaip ir daugumoje šalių, taip ir Čekijoje, sparčiai populiarėja „greitasis“ maistas. Siekiant išsaugoti tradicinę virtuvę ir užtikrinti šalies restoranuose patiekiamų tradicinių patiekalų kokybę buvo inicijuotas projektas „Czech Specials“. Visuose restoranuose, pažymėtuose šio projekto logotipu, galima rasti kokybiškų tradicinių nacionalinių ir tam tikriems regionams būdingų patiekalų. Sertifikuotų restoranų sąrašą bei žymiausių čekų tradicinių patiekalų receptus galima rasti svetainėje http://www.czechspecials.com/.


Kulinarijos šventės Čekijoje


Gero maisto mėgėjai turėtų apsilankyti Prahos maisto šventėje, kuri organizuojama paskutinį gegužės savaitgalį. Šiemet gegužės 28-30 dienomis vyksiančiai šventei parinkta vieta – istorinė Prahos pilis. Festivalio metu bus siūloma paragauti geriausių restoranų patiekalų grožintis Prahos panorama. Tiesa, šventės metu bus siūlomi ne tik tradiciniai čekų patiekalai, bet ir kitų šalių virtuvių šedevrai (www.praguefoodfestival.com).

Čekijoje rengiamos ir kitos maisto šventės:

  • Gurmanų festivalis gegužės 1-2 dienomis vyks Hradec Kralove mieste, esančiame apie 110 km į rytus nuo Prahos (www.gurmanfestival.cz).
  • Šparagų festivalis gegužės 21-22 dienoms vyks Ivančice miestelyje netoli Brno.
  • Duonos šventė rugsėjo 4 d. rengiama Slupo mieste
  • Kulinarijos šventė lapkričio 11-13 dienomis vyks Česke Budejovice mieste, esančiame apie 150 km į pietus nuo Prahos (www.gastrofest.cz).


Čekiškas alus ir vynas


Čekų alus yra gerai žinomas tarptautiniu mastu. Teigiama, jog šio gėrimo Čekijoje išgeriama daugiausiai visame pasaulyje, skaičiuojant vienam žmogui tenkantį kiekį. Alaus mėgėjai Čekijoje gali ne tik išragauti įvairiausias alaus rūšis, bet ir apsilankyti alaus šventėse, užsukę į alaus daryklas susipažinti su alaus gamybos technologija ar net išsimaudyti… alaus voniose, kurios siūlomos kai kuriuose SPA centruose.

Čekijos alaus festivalis šiemet vyks gegužės 14-30 dienomis Prahoje. Festivalio metu bus siūloma paragauti daugiau nei 50 rūšių čekiško alaus (http://www.ceskypivnifestival.cz/). Liepos 24-25 dienomis Tradicinė alaus šventė vyks Trebone, esančiame apie 150 km į pietus nuo Prahos.

Nors Čekija garsėja alumi, tačiau šioje šalyje taip pat puoselėjamos vynininkystės tradicijos. Teigiama, jog pirmosios vynuogės Moravijos regione pradėtos auginti dar romėnų laikais. Rugsėjo-spalio mėnesiais įvairiuose Čekijos miesteliuose rengiamos vyno derliaus šventės. Moravijos vyno kelias vingiuoja apie 1200 km pro šio regiono vynuogynus, vyno ūkius ir rūsius (www.wineofczechrepublic.cz).

Stipresnis nacionalinis gėrimas yra Becherovka – karčiai saldus gėrimą iš žolelių. Kiti tradiciniai alkoholiniai gėrimai yra Borovička ir slyvų brendis – Slivovica.

 

Parengta pagal www.czechtourism.com



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.


Lankytinos vietos