Šviesos šventė Švedijoje: Šv. Liucijos diena

Autorius: Kelionių manija , 2011, Gruodžio 12d.

Švedijoje populiarumu Kalėdoms nenusileidžia gruodžio 13 d. švenčiama Šv. Liucijos diena. Nors pagonybės laikais ši šventė buvo siejama su tamsiausiu metų laiku bei žiemos saulėgrįžos artėjimu, išplitus krikščionybei ši šventė sutapdinta su Šv. Liucijos diena.

Šv. Liucija, kurios vardas išvertus iš lotynų kalbos reiškia šviesą, kadaise gyveno Sicilijoje ir buvo uoli krikščionė, nors tuo metu šio tikėjimo žmonės buvo persekiojami. Liucija buvo daili mergina ir daugybė jaunuolių siekė jos rankos, tačiau motina jai išrinko sužadėtinį, kuris buvo pagonis. Tuo metu susirgo merginos motina ir Liucija ėmė melstis Šv. Agotai, kurios dėka motina stebuklingai pagijusi. Moterys, norėdamos atsidėkoti už įvykusį stebuklą, pardavė visą savo turtą išdalijo jį vargšams. Tai supykdė Liucijos sužadėtinį, kuris tikėjosi, kad turtas po vedybų atiteksiąs jam ir paskundė, jog mergina išpažįsta krikščionybę. Teismas nuteisė Liuciją sudeginti ant laužo. Taip nukankintoji Liucija tapo krikščioniškuoju šviesos simboliu.

Švedijoje plačiai švenčiamą Šv. Liucijos dieną nuo seno lydėjo tam tikros tradicijos. Ankstyvą rytą švedai pagal senovės paprotį valgydavo septynerius pusryčius – tai buvo suprantama kaip pasiruošimas pasninkui.

Šios šventės metu Švedijoje paprastai renkama mergina, kuri tampa Liucija ir jai ant galvos uždedama karūna su degančiomis žvakėmis. Išrinktoji Liucija su šia karūna eina procesijos priešaky lydima baltai apsirėdžiusių merginų, o procesijos gale eina skrybėlėmis pasipuošę vaikinai.

Tradicinis šios šventės Švedijoje gėrimas – glogas, kuris taipogi geriamas per Kalėdas, kurios Skandinavijoje vadinamos Jule (Julė arba Jolė yra pagoniška žiemos saulėgrįžos šventė). Glogas yra panašus į vokiškai kalbančių tautų gliuveiną, kurį mes vadiname karštu vynu.

 

Tradicinio švediško glogo receptas:

1 butelis sauso raudonojo vyno

1 stiklinė apelsinų sulčių

1 apelsino žievelės (supjaustytos gabaliukais)

2 cinamono lazdelės

10 gvazdikėlių

10 kardamonų

0,5 stiklinės džiovintų spanguolių

0,5 stiklinės imbiero cukruje

0,5 stiklinės blanširuotų kepintų migdolų

1 butelis portveino

2 stiklinės brendžio

0,5 stiklinės cukraus

8 apelsino skiltelės

Vyną, apelsinų sultis, apelsinų žieveles, cinamoną, gvazdikėlius, kardamonus, spanguoles, imbierą ir migdolus reikia supilti į puodą ir maždaug pusvalandį kaitinti. Tada supilti portveiną, dar pakaitinti, tačiau neužvirti (užvirus, alkoholis išgaruos!). Į atskirą puodą supilti brendį ir šiek tiek pakaitinus jame ištirpdyti cukrų, tuomet supilti viską į vyną su prieskoniais. Patiekti reiktų didelėse vyno taurėse, papuošus apelsino skiltelėmis. Jei prie šio glogo svečiams dar pasiūlysite imbierinių sausainėlių – pasaka. Skanaus!

 

Taip pat skaitykite:

Kaip pasigaminti tikrą austrišką karštą vyną?


Kelionių portalo informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.