Kroatų virtuvė priskiriama Viduržemio jūros virtuvėms, taip pat turi Balkanų šalių virtuvei būdingų bruožų. Pakrantės gyvenvietėse patiekalams įtakos labiausiai turėjo Venecijos virtuvė. Tuo tarpu žemyninėje dalyje esančių gyvenviečių virtuvę veikė Austrijos kultūra. Kroatai valgo daug žalumynų, taip pat jūros gėrybių – žuvų, kalmarų, krevečių, krabų.

Tradiciniai kroatų patiekalai: kepta mėsa, rūkytas Dalmatijos kumpis, saliamis, pagardintas paprikomis (Kulen), sūdytos sardinės, Pago avies pieno sūris.

Pagrindiniai patiekalai:

  • Rižot – patiekalas, gaminamas iš ryžių su midijomis arba kitomis jūros gėrybėmis, ir primenantis itališkąjį risotto.
  • Sarma – turkiškos kilmės patiekalas, primenantis lietuviškus balandėlius. 
  • Buzara – Dalmatijos regiono patiekalas – krevetės, verdamos pomidorų ir svogūnų padaže bei pagardinamos įvairiomis žolelėmis.
  • Pašticada – troškintos jautienos patiekalas patiekiamas su itališkais gnocchi.

Desertai:

  • Palačinka – tradicinis kroatų desertas – lietiniai, įdaryti uogiene, šokoladu, graikiniais riešutais.
  • Rožata – šis desertas gaminamas iš karamelės, kiaušinių, pieno ir kartaus likerio.
  • Zagorjės štrudelis – žemyninei Kroatijai būdingas desertas, gaminamas iš sluoksniuotos tešlos ir įdarytas sūriu, medumi, riešutais.

Gėrimai:

  • Vynas – vietinio vyno pasirinkimas yra platus, gaminami raudonieji ir baltieji vynai.
  • Alus – kroatiškas alus – šviesus ir paprastai nestiprus. Garsiausios alaus rūšys – Ožujsko, Pan. 
  • Stiprieji gėrimai – labiausiai paplitusios vaisių degtinės, kurių populiariausia – slyvų degtinė, vadinama Šljivovica. Kiti stiprieji gėrimai: loza – vynuogių degtinė, tvavarica – žolelių trauktinė.

Užsisakykite oro linijų bilietus čia

Susiję straipsniai

Praktinė informacija

Viešbučiai. Kroatijoje gausu kurortų, juose puikiai išvystyta ir apgyvendinimo infrastruktūra. Apgyvendinimu geriau pasirūpinti iš anksto, ypač vasaros mėnesiais. Kroatijoje dauguma viešbučių atitinka Europoje paplitusią klasifikacijos žvaigždutėmis sistemą, tačiau kai kur dar naudojama senoji sistema, pagal kurią viešbučiai skiriami į 5 grupes, iš kurių aukščiausia žymima „L“ ir atitinka 5 žvaigždučių…

Šventės

Daugumos kroatų švenčių tradicijose persipynę krikščioniškosios ir pagoniškos kultūros elementai. Pagrindinės Kroatijos šventės: Sausio 1 d. – Naujieji metai Sausio 6 d. – Trys karaliai Kilnojama data – Velykos, Velykų pirmadienis  Gegužės 1 d. – Darbo žmonių diena Birželio 22…

Virtuvė

Kroatų virtuvė priskiriama Viduržemio jūros virtuvėms, taip pat turi Balkanų šalių virtuvei būdingų bruožų. Pakrantės gyvenvietėse patiekalams įtakos labiausiai turėjo Venecijos virtuvė. Tuo tarpu žemyninėje dalyje esančių gyvenviečių virtuvę veikė Austrijos kultūra. Kroatai valgo daug žalumynų, taip pat jūros gėrybių – žuvų, kalmarų, krevečių, krabų. Tradiciniai kroatų patiekalai: kepta…

Praktinė informacija

Viešbučiai. Kroatijoje gausu kurortų, juose puikiai išvystyta ir apgyvendinimo infrastruktūra. Apgyvendinimu geriau pasirūpinti iš anksto, ypač vasaros mėnesiais. Kroatijoje dauguma viešbučių atitinka Europoje paplitusią klasifikacijos žvaigždutėmis sistemą, tačiau kai kur dar naudojama senoji sistema, pagal kurią viešbučiai skiriami į 5 grupes, iš kurių aukščiausia žymima „L“ ir atitinka 5 žvaigždučių…

Šventės

Daugumos kroatų švenčių tradicijose persipynę krikščioniškosios ir pagoniškos kultūros elementai. Pagrindinės Kroatijos šventės: Sausio 1 d. – Naujieji metai Sausio 6 d. – Trys karaliai Kilnojama data – Velykos, Velykų pirmadienis  Gegužės 1 d. – Darbo žmonių diena Birželio 22…

Virtuvė

Kroatų virtuvė priskiriama Viduržemio jūros virtuvėms, taip pat turi Balkanų šalių virtuvei būdingų bruožų. Pakrantės gyvenvietėse patiekalams įtakos labiausiai turėjo Venecijos virtuvė. Tuo tarpu žemyninėje dalyje esančių gyvenviečių virtuvę veikė Austrijos kultūra. Kroatai valgo daug žalumynų, taip pat jūros gėrybių – žuvų, kalmarų, krevečių, krabų. Tradiciniai kroatų patiekalai: kepta…

Informacija apie šioje svetainėje naudojamus slapukus

Šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie leidžia tobulinti mūsų siūlomas paslaugas.

Rodyti daugiau
Visi slapukai Būtiniausi slapukai