Tradicinei birmiečių virtuvei didelę įtaką darė indų, kinų ir tajų maisto ruošimo ypatybės.
Beveik 90 % šalies gyventojų turi ūkius ir daugiausiai augina ryžius, tad pagrindinis maisto produktas yra ryžiai. Ryžiai yra verdami, kepami, džiovinami, iš ryžių gaminami miltai, o iš miltų – įvairūs patiekalai. Labai mėgiami ryžių makaronai, kurių yra įvairių rūšių.
Mėgiami ir dažnai valgomi lakštiniai makaronai ir duona. Šalyje valgoma kiauliena, aviena, krevetės, žuvys. Mėgstamiausi prieskoniai yra karis ir čili pipirai. Taip pat daug naudojama česnakų, svogūnų, imbiero.
Nacionalinis patiekalas yra vadinamas Mohinga. Tai sriuba, kuri gaminama iš šamų sultinio, avinžirnių miltų, ryžių makaronų ir žuvies.
Desertui dažnai valgomi tropiniai vaisiai. Mėgstama gaivintis kokoso šerbetu, skanaujamas mango pyragas bei desertas iš smulkintų bananų ir lipnių ryžių su cukrumi ir kokosų pieno kremu.
Mėgstamiausias gėrimas yra žalia arbata. Dažnai geriama arbata su pienu. Šalyje nėra populiari kava.
Alkoholiniai gėrimai nėra labai populiarūs, bet šalyje gaminamas vietinis alus, fermentuotas punšas iš palmių cukraus ir likeriai.