Prancūzų virtuvė pasaulyje garsėja kaip viena elegantiškiausių ir rafinuočiausių virtuvių. Prancūzų virtuvėje didelis dėmesys teikiamas ne tik naujoms skonio tendencijoms, bet ir patiekalų pateikimui, puošybai.

Istoriškai prancūzų virtuvė pradėjo formuotis XVI a. Katerinos de Mediči užsakymu ėmus gaminti įvairius delikatesinius patiekalus. Taip karalių rūmuose vystėsi prancūziškos kulinarijos tradicijos, o po Revoliucijos ėmė sparčiai steigtis restoranai, kurie vis labiau populiarėjo.

Prancūzijoje priskaičiuojama apie 30 skirtingų maisto regionų. Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros pakrantėje karaliauja jūros gėrybės, Prancūzijos šiaurėje populiarūs patiekalai iš mėsos, Burgundijoje itin mėgstamos sraigės ir varlių kojelės, Bretanė garsėja savo omletais.

Pasaulyje garsūs prancūziški padažai bei jų įvairovė – jų čia priskaičiuojama apie 3000 rūšių. Prancūzai itin mėgsta įvairias salotas, patiekalus iš kiaušinių, paštetus.

Prancūziški pusryčiai – gana kuklūs. Paprastai prancūzai apsiriboja puodeliu kavos su pienu ir rageliu (pranc. croissant) su džemu ar sviestu.

Pietums (pranc. dejeuner) valgomos salotos, mėsa, žuvis, desertas. Pagrindinis prancūzų valgymas – tai soti vakarienė (pranc. diner) – jos metu valgoma sriuba arba šaltas užkandis, po to antras patiekalas – mėsa arba žuvis, patiekiama su daržovėmis, ir desertas. Tiek prie pietų stalo, tiek ir vakarienės metu prancūzai geria vyną.

Prancūzijoje yra daugybė pasaulyje gerai žinomų vyno regionų: Burgundija, Bordo, Šampanė, Luaros slėnis, Provansas, Elzasas ir kt. Prancūzijoje taip pat gaminamas aukštos kokybės konjakas, šampanas.

Užsisakykite oro linijų bilietus čia

Susiję straipsniai

Istorija ir kultūra

Į dabartinės Prancūzijos teritoriją keltai atsikraustė maždaug 1200-700 m. pr. Kr. Antikos laikais (I a. pr. Kr.) šią teritoriją, vadinamąją Galiją, užkariavo romėnai, kurių kultūrinė įtaka buvo labai reikšminga. Tačiau IV-V a. germanai, puldinėdami šį kraštą didelę dalį kultūrinio palikimo sunaikino. 843 m. Verdeno sutartimi buvo įkurta Vakarų Frankų…

Klimatas

Prancūzijos klimatas Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros pakrantėse yra jūrinis. Vakarinę šalies teritoriją veikia Atlanto oro masės, klimatas drėgnas ir šiltas. Žiemos ir vasaros temperatūrų skirtumas nedidelis. Pietinėje šalies dalyje vyrauja saulėtas Viduržemio jūros klimatas: sausos ir karštos vasaros bei švelnios ir drėgnos žiemos. Pirėnų ir Alpių kalnuose bei šalies…

Istorija ir kultūra

Į dabartinės Prancūzijos teritoriją keltai atsikraustė maždaug 1200-700 m. pr. Kr. Antikos laikais (I a. pr. Kr.) šią teritoriją, vadinamąją Galiją, užkariavo romėnai, kurių kultūrinė įtaka buvo labai reikšminga. Tačiau IV-V a. germanai, puldinėdami šį kraštą didelę dalį kultūrinio palikimo sunaikino. 843 m. Verdeno sutartimi buvo įkurta Vakarų Frankų…

Klimatas

Prancūzijos klimatas Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros pakrantėse yra jūrinis. Vakarinę šalies teritoriją veikia Atlanto oro masės, klimatas drėgnas ir šiltas. Žiemos ir vasaros temperatūrų skirtumas nedidelis. Pietinėje šalies dalyje vyrauja saulėtas Viduržemio jūros klimatas: sausos ir karštos vasaros bei švelnios ir drėgnos žiemos. Pirėnų ir Alpių kalnuose bei šalies…

Informacija apie šioje svetainėje naudojamus slapukus

Šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie leidžia tobulinti mūsų siūlomas paslaugas.

Rodyti daugiau
Visi slapukai Būtiniausi slapukai