Švedijos virtuvė buvo kuriama neturtingų žmonių, nes labai ilgą laiką šalis buvo gana skurdi. Taip pat klimatas nedėkingas šviežio maisto gamybai, nes per ilgas žiemas buvo sunku išlaikyti produktus šviežius. Tad tradicinėje virtuvėje yra mažai naudojama šviežių daržovių, o pagrindiniai produktai yra mėsa ir žuvis.

Tarp pagrindinių tradicinių patiekalų yra panašių į lietuviškus valgius. Švedai gamina „kaldomar“, tai yra kopūstiniai balandėliai. Taip pat „kroppkakor“, patiekalas panašus į lietuviškus cepelinus su mėsa, tik Švedijoje jie yra apskriti ir įdaryti pjaustyta kiauliena, o patiekiami su bruknių džemu.

Švedijoje yra populiari medžioklė. Medžiojami elniai ir briedžiai. Žmonės mėgsta gaminti įvairius patiekalus iš šios mėsos. Taip pat populiaru yra žvejoti. Tradicinė užstalė prasideda nuo silkių patiekalų, po to ragaujama kita žuvis. Po šių patiekalų yra pakeičiamos lėkštės ir tuomet jau valgomi kiti patiekalai.

Rugpjūčio antrąjį ketvirtadienį Švedijoje vyksta didelė tradicinė vėžių valgymo šventė. Jau prieš kelias savaites parduotuvėse gausu vėžiais dekoruotų daiktų. Tai dienai vėžiai verdami 15-20 minučių krapų sultinyje. Ant stalo jie patiekiami dideliame inde.

Vakarėliai vyksta gamtoje, prie ežero, deginant laužus. Tai yra labiausiai neįpareigojanti šventė. Jos metu yra gurkšnojama degtinė, garsiai šnekama, dainuojama ir besimėgaujant vėžiais yra čepsima. Šventės dalyviai pasipuošia prijuostėmis, kepuraitėmis, seilinukais, kurie yra papuošti vėžiais.

Trečią rugpjūčio ketvirtadienį vyksta dar viena švediška šventė – raugintų strimėlių ragavimas. Tai labai specifinis patiekalas, kuris labai smirda, tačiau laikomas delikatesu. Raugintos strimėlės ruošiamos pagal visas tradicijas ir šis patiekalas yra labai gerbiamas bei vertinamas.

Švedai desertams valgo blynus, kurių niekada nekepa pusryčiams. Taip pat kepa keksus, sausainius, biskvitus, pyragus.

Mėgstamiausi alkoholiniai gėrimai yra degtinė, viskis bei alus.

Pasaulyje žinomas terminas „švediškas stalas“ kilo senais laikais, kai iš retai apgyvendintų apylinkių susirinkdavo svečiai ir juos reikėdavo greitai pavaišinti. Tuomet ant didelio stalo būdavo išdėliojami patiekalai ir kiekvienas galėdavo pasirinkti, ką valgyti.

Užsisakykite oro linijų bilietus čia

Susiję straipsniai

Švedijos salos

Vaizdingos Švedijos salos ir turistų pamėgti kelionių maršrutai. Pateikiame informaciją apie lankytinas vietas, geriausią laiką apsilankyti Švedijos salose. Jei nežinote, kur praleisti atostogas, pasinaudokite mūsų patarimais žemiau. Salos ir lankytini objektai pažymėti žemėlapyje, kad nepraleistumėte progos juos aplankyti.

Praktinė informacija

Klimatas. Švedijos klimatas yra vidutinių platumų. Jam įtaką daro Golfo srovė. Klimatas skiriasi priklausomai nuo regiono. Sausio vidutinė temperatūra gali būti nuo -14 iki 0 laipsnių, o liepos nuo +10 iki +17 laipsnių. Kalnuose kritulių išktenta iki 2000 mm, o lygumose iki 800 mm. Šiaurinėje dalyje sniegas gali išsilaikyti iki…

Šventės

Sausio 1 d. – Naujieji metai. Sausio 6 d. – Trys karaliai. Gegužės 1 d. – Darbo diena. Birželio 6 d. – Švedijos nacionalinė diena. Šeštadienis tarp birželio 20 d. ir 26 d. – Vidurvasario šventė. Šeštadienis tarp spalio 31 d. ir lapkričio 6 d.

Švedijos salos

Vaizdingos Švedijos salos ir turistų pamėgti kelionių maršrutai. Pateikiame informaciją apie lankytinas vietas, geriausią laiką apsilankyti Švedijos salose. Jei nežinote, kur praleisti atostogas, pasinaudokite mūsų patarimais žemiau. Salos ir lankytini objektai pažymėti žemėlapyje, kad nepraleistumėte progos juos aplankyti.

Praktinė informacija

Klimatas. Švedijos klimatas yra vidutinių platumų. Jam įtaką daro Golfo srovė. Klimatas skiriasi priklausomai nuo regiono. Sausio vidutinė temperatūra gali būti nuo -14 iki 0 laipsnių, o liepos nuo +10 iki +17 laipsnių. Kalnuose kritulių išktenta iki 2000 mm, o lygumose iki 800 mm. Šiaurinėje dalyje sniegas gali išsilaikyti iki…

Šventės

Sausio 1 d. – Naujieji metai. Sausio 6 d. – Trys karaliai. Gegužės 1 d. – Darbo diena. Birželio 6 d. – Švedijos nacionalinė diena. Šeštadienis tarp birželio 20 d. ir 26 d. – Vidurvasario šventė. Šeštadienis tarp spalio 31 d. ir lapkričio 6 d.

Informacija apie šioje svetainėje naudojamus slapukus

Šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie leidžia tobulinti mūsų siūlomas paslaugas.

Rodyti daugiau
Visi slapukai Būtiniausi slapukai