Šveicarų patiekalai ruošiamai iš tradicinių produktų – miltų, kiaušinių, pieno, sviesto, sūrio, kukurūzų, ryžių, bulvių, burokėlių, kopūstų, mėsos.

Šveicarija garsi pasaulyje žinomais sūriais. Vienas iš garsiausių, vietinių vadinamas sūrių karaliumi yra Ementalis (Emmental). Pavadinimas kilęs iš Emme upės slėnio Berno kantone. Dabar jis gaminamas ne tik šiame regione. Tai kietas, ilgai bręstantis sūris, kuris gali būti laikomas labai ilgai. Kitas populiarus šveicariškas sūris yra Gruyere. Sūris buvo sukurtas mažame kalnų miestelyje Gruyeres Fribūro kantone, iš čia kilo ir jo pavadinimas.

Turėdami puikias sūrių gaminimo tradicijas, šveicarai turi ir tradicinius paruošimo būdus. Tradicinis fondiu yra kilęs iš Šveicarijos Nešatelio kantono. Tai patiekalas, gaminamas iš balto vyno ir dviejų rūšių sūrių, paprastai Ementalio ir Gruyere. Šilumą išlaikančiame fondiu katiliuke visi ingridientai yra išlydomi bei  išmaišomi ir valgoma ilga šakute smeigiant baltos duonos arba bulvių gabalėlius ir merkiant į sūrio padažą. Taip pat yra mėgstamas ir šokoladinis fondiu. Tuomet į išlydytą šokoladą merkiami vaisių ar biskvito gabaliukai.

Kitas tradicinis sūrio patiekalas yra raklete. Jis gaminamas iš raklete sūrio, kaitinant viršutinį sluoksnį, kuris neišsilydęs nuimamas ir valgomas.

Populiarūs virtų bulvių paplotėliai riošti, o visame pasaulyje paplitusius javainius sugalvojo šveicarų gydytojas Maksas Bircher – Beneris prieš maždaug šimtą metų.

Šveicarai mėgsta valgyti įvairiai paruoštą mėsą. Skirtinguose regionuose galima paragauti vis kitokių patiekalų. Ciuriche valgomas veršienos troškinys su grybais, svogūnais ir grietine. Ženevoje mėgstama kiaulės karka, o Berno apylinkėse gaminami šonkauliukai su rūkytos mėsos gabalėliais, pupelėmis ir bulvėmis.

Dar galima paragauti mėsos bei daržovių šiupinio. Jis gaminamas puodeliuose, iš kurių vėliau ir valgoma. Šveicarai kepa mėsos pyragą. Dažniausiai jis būna apskritos formos ir valgomas su grietinės padažu, žirniais arba ryžiais.

Šveicarijoje buvo išrasti šokoladiniai saldainiai. XIX amžiuje šveicarų chemikas Henri Nestle išrado pieno miltelius, o šokolado gamintojas Daniel Peter miltelius panaudojo pieninio šokolado gamybai. Po kelerių metų Rudolfas Lindras patobulino šokolado maišymo procesą ir taip buvo gauta masė, iš kurios pradėti formuoti šokoladiniai saldainiai.

Šveicarai gamina daug įvairių saldumynų. Kepami šokoladiniai, kakaviniai pyragai, pyragaičiai. Graubiundeno kantone mėgstamas riešutinis tortas, o Bazelyje kepami labai saldūs medaus pyragaičiai. Mielai kepami įvairūs saldūs vyniotiniai, vaisiniai tortai, obuolinės spurgos ir morkų pyragai.

Per Kalėdas ant stalo visada būna dedami sausainiai su cinamonu, milanietiški sausainiai, o sausio 6-ąją kepamas „Trijų Karalių pyragas“. Maišant tešlą įdedama viena pupelė. Namiškis gavęs riekę su pupele yra tituluojamas tos dienos karaliumi.

Šveicarai mėgsta gurkšnoti žolelių arbatas, kakavą, kavą. Iš sulčių labiausiai mėgstama šviežių obuolių sunka. Nors Šveicarijos gamtinės sąlygos nėra labai palankios ir nedaug tinkamo dirvožemio, bet kai kuriuose regionuose, pvz. Valais, Vaud, Ticino, gaminamas geras vynas. Jis išgeriamas šalyje ir tik apie 3 proc. eksportuojamas. Šalyje mėgstama atsigaivinti lengvu alumi, kuris labai retai būna stiprus. Juros regione yra gaminamas absentas.

Užsisakykite oro linijų bilietus čia

Susiję straipsniai

Praktinė informacija

Kelių mokesčiai. Nesvarbu kiek laiku planuojama būti šalyje, pasienyje būtina nusipirkti metus galiojančią vinjetę už 40 šveicariškų frankų. Papildomai gali tekti mokėti tik už tunelius. Traukiniai. Geležinkelius valdo valstybinė įmonė ir privačios. Šveicarijoje sukurta integruotoji transporto bilietų sistema. Keliaujant į didesnį miestą patartina pirkti bilietą, į kurio kainą įskaičiuotas…

Populiarūs Šveicarijos kurortai

Čia – gražiausi ir populiariausi Šveicarijos kurortai. Pateikiame struktūruotus kurortų aprašymus ir praktines rekomendacijas turistams. Visi kurortai ir lankytini objektai pažymėti žemėlapyje, kad galėtumėte planuoti optimaliausią kelionės maršrutą ir aplankyti gražiausius objektus netoli kurorto.

Šventės

Valstybinės šventės: Sausio 1 d. – Naujieji metai Kovas/balandis – Didysis penktadienis ir Velykos  Gegužės 1 d. – Darbo žmonių šventė Gegužė, birželis – Kristaus žengimo į dangų šventė, Šeštinės Gegužė, birželis – Sekminės Rugpjūčio 1 d – nacionalinė šventė, skirta miškų kantonų Ištikimybės…

Praktinė informacija

Kelių mokesčiai. Nesvarbu kiek laiku planuojama būti šalyje, pasienyje būtina nusipirkti metus galiojančią vinjetę už 40 šveicariškų frankų. Papildomai gali tekti mokėti tik už tunelius. Traukiniai. Geležinkelius valdo valstybinė įmonė ir privačios. Šveicarijoje sukurta integruotoji transporto bilietų sistema. Keliaujant į didesnį miestą patartina pirkti bilietą, į kurio kainą įskaičiuotas…

Populiarūs Šveicarijos kurortai

Čia – gražiausi ir populiariausi Šveicarijos kurortai. Pateikiame struktūruotus kurortų aprašymus ir praktines rekomendacijas turistams. Visi kurortai ir lankytini objektai pažymėti žemėlapyje, kad galėtumėte planuoti optimaliausią kelionės maršrutą ir aplankyti gražiausius objektus netoli kurorto.

Šventės

Valstybinės šventės: Sausio 1 d. – Naujieji metai Kovas/balandis – Didysis penktadienis ir Velykos  Gegužės 1 d. – Darbo žmonių šventė Gegužė, birželis – Kristaus žengimo į dangų šventė, Šeštinės Gegužė, birželis – Sekminės Rugpjūčio 1 d – nacionalinė šventė, skirta miškų kantonų Ištikimybės…

Informacija apie šioje svetainėje naudojamus slapukus

Šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie leidžia tobulinti mūsų siūlomas paslaugas.

Rodyti daugiau
Visi slapukai Būtiniausi slapukai