Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Tunisiečių virtuvėje aptinkama Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos maisto ruošimo tradicijų. Šalies gyventojai maistui naudoja daug vaisių ir daržovių. Patiekalai gausiai gardinami prieskoniais: kardamonu, šafranu, harisa, kalendra, anyžiais ir t.t.

Tunisiečiai valgo daug duonos, taip pat populiarus tradicinis lavašas, ilgi batonai. Duona paprastai dažoma į charisą – aštrią pastą, gaminamą iš raudonųjų pipirų, česnakų, petražolių, kmynų, alyvuogių aliejaus.

Tunisiečiai mėgsta kuskusą, gaminamą iš kvietinių miltų ir dažnai patiekiamą su mėsa. Kuskusas ruošiamas su aviena ar vištiena, žuvimi, dešrelėmis, daržovėmis (morkomis, kopūstais, bulvėmis).

Musulmonai nevalgo kiaulienos, dėl to jos nerasite ir viešuose restoranuose. Dažniausiai valgoma aviena, jautiena, veršiena, ožkiena, vištiena, kartais – kupranugarių mėsa. Mėsa dažniausiai troškinama, vienas iš maltos mėsos patiekalų – kebabas. Patiekalai skaninami įvairiomis aromatinėmis žolelėmis.

Jūros gėrybės Tunise populiaresnės už mėsą, nors brangesnės. Labai daug patiekalų gaminama iš tuno – sakoma, jog nuo jo ir kilęs Tuniso pavadinimas. Paprastai žuvis kepama ant grotelių laistant citrinų sultimis ir alyvų aliejumi.

Tunise mėgstamos įvairios sriubos – šviežių daržovių, moliūgų, vištienos (lablabi), makaronų (halim). Paprastai sriubos verdamos prancūziškai – trintos piurė.

Saldieji patiekalai paprastai ruošiami su datulėmis, migdolais. Tradiciniai ir labai saldūs rytietiški saldumynai – riešutai, medus, chalva. Vienas iš populiarių desertų – mesfouf – kvietinės kruopos su džiovintomis razinomis ir datulėmis. Baklava – sluoksniuotos tešlos pyragas su riešutų įdaru, gausiai apipiltas medumi. Kiti desertai – medaus pyragėliai, įdaryti datulėmis (Kairuano delikatesas), šviežios figos.

Tradiciniai patiekalai:

– koucha bil aalouch – avienos kepsnys su bulvėmis

– brikai – ploni aliejuje kepti lietiniai su tuno, špinatų, bulvių ir kiaušinių, ar kitu įdaru

– tažinas – omletas su mėsa, sūriu ir pipirais

– kaftagi – maltiniai su pomidorais ir kepta paprika, kartais patiekiami su mėtomis.

Tradiciniai gėrimai:

– žalioji arbata su mėtomis, riešutais ir migdolais

– kava, dažnai pagardinama kardamonu

– atšaldytas palmių pienas

Alkoholiniai gėrimai:

– vynai (paprastai iš Cap Bono regiono šalies šiaurėje)

– alus („Celtia“ yra vienintelė alaus rūšis, gaminama Tunise)

– datulių likeris

– figų degtinė (boukha)