Ekonomika ir politika

Apie 60% šalies BVP sukuriama paslaugų sferoje, 30% – pramonėje, 12% – žemės ūkyje. Žemės ūkis labiausiai išvystytas Viduržemio jūros regione, kur auginami apelsinai, pomidorai, agurkai, pipirai, bananai, granatai. Juodosios jūros pakrantėse išvystyta žuvininkystė, taip pat auginamos arbatžolės. Pagrindinės Turkijos eksporto prekės – medvilnė ir tabakas. Turkijoje taip pat auginamos grūdinės kultūros, kukurūzai, vynuogynai.

Pajūrio teritorijose itin išvystytas turizmas. Pramonė telkiasi šalies vakarinėje ir centrinėje dalyse. Šalies teritorijoje išgaunami šie pagrindiniai gamtiniai ištekliai: nafta, akmens ir rusvosios anglys, siera, boksitai, akmens druska.

Aukštas nedarbo lygis (apie 10%) išlieka opi problema.

Turkija yra parlamentinė respublika, kurios įstatymų leidžiamoji valdžia – parlamentas, dar vadinamas Didžiuoju nacionaliniu susirinkimu, arba Nacionaline Asamblėja, kurią sudaro 550 narių. Parlamento nariai renkami penkerių metų kadencijai. Šalies prezidentas renkamas parlamento narių septynerių metų kadencijai. Vykdomąją valdžią sudaro Ministrų Taryba ir prezidentas. 

Turkija suskirstyta į 81 administracinį vienetą – ilą.

Užsisakykite oro linijų bilietus čia

Susiję straipsniai

Virtuvė

Turkų virtuvė – viena iš turtingiausių pasaulyje. Ji formavosi įtakojama Viduržemio jūros regiono ir centrinės Azijos virtuvių tradicijų. Turkų stalas paprastai „lūžta“ nuo patiekalų įvairovės. Turkai vartoja daug grūdinių kultūrų – kviečių, ryžių. Taip pat racione gausu daržovių. Mėsa paprastai patiekaluose nebūna pagrindinis ingredientas. Populiariausia mėsa – aviena.

Ekonomika ir politika

Apie 60% šalies BVP sukuriama paslaugų sferoje, 30% – pramonėje, 12% – žemės ūkyje. Žemės ūkis labiausiai išvystytas Viduržemio jūros regione, kur auginami apelsinai, pomidorai, agurkai, pipirai, bananai, granatai. Juodosios jūros pakrantėse išvystyta žuvininkystė, taip pat auginamos arbatžolės. Pagrindinės Turkijos eksporto prekės – medvilnė ir tabakas. Turkijoje taip pat auginamos…

Turkijos miestai

Vaizdingi Turkijos miestai, kuriuos patariame įtraukti į savo kelionių maršrutą. Jei nežinote, kur nuvykti Turkijoje, siūlome pasinaudoti mūsų patarimais. Pateikiame struktūruotus miestų aprašymus, rekomendacijas ir lankytinų vietų sąrašą. Jūsų patogumui visi miestai bei objektai pažymėti žemėlapyje, kad galėtumėte planuoti optimaliausią kelionės maršrutą.

Virtuvė

Turkų virtuvė – viena iš turtingiausių pasaulyje. Ji formavosi įtakojama Viduržemio jūros regiono ir centrinės Azijos virtuvių tradicijų. Turkų stalas paprastai „lūžta“ nuo patiekalų įvairovės. Turkai vartoja daug grūdinių kultūrų – kviečių, ryžių. Taip pat racione gausu daržovių. Mėsa paprastai patiekaluose nebūna pagrindinis ingredientas. Populiariausia mėsa – aviena.

Ekonomika ir politika

Apie 60% šalies BVP sukuriama paslaugų sferoje, 30% – pramonėje, 12% – žemės ūkyje. Žemės ūkis labiausiai išvystytas Viduržemio jūros regione, kur auginami apelsinai, pomidorai, agurkai, pipirai, bananai, granatai. Juodosios jūros pakrantėse išvystyta žuvininkystė, taip pat auginamos arbatžolės. Pagrindinės Turkijos eksporto prekės – medvilnė ir tabakas. Turkijoje taip pat auginamos…

Turkijos miestai

Vaizdingi Turkijos miestai, kuriuos patariame įtraukti į savo kelionių maršrutą. Jei nežinote, kur nuvykti Turkijoje, siūlome pasinaudoti mūsų patarimais. Pateikiame struktūruotus miestų aprašymus, rekomendacijas ir lankytinų vietų sąrašą. Jūsų patogumui visi miestai bei objektai pažymėti žemėlapyje, kad galėtumėte planuoti optimaliausią kelionės maršrutą.

Informacija apie šioje svetainėje naudojamus slapukus

Šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie leidžia tobulinti mūsų siūlomas paslaugas.

Rodyti daugiau
Visi slapukai Būtiniausi slapukai