Turkų virtuvė – viena iš turtingiausių pasaulyje. Ji formavosi įtakojama Viduržemio jūros regiono ir centrinės Azijos virtuvių tradicijų. Turkų stalas paprastai „lūžta“ nuo patiekalų įvairovės.

Turkai vartoja daug grūdinių kultūrų – kviečių, ryžių. Taip pat racione gausu daržovių. Mėsa paprastai patiekaluose nebūna pagrindinis ingredientas. Populiariausia mėsa – aviena.

Turkiški saldumynai – itin saldūs ir valgomi visą dieną.

Pagrindiniai patiekalai:

  • Kebabai – gaminami iš mėsos, žuvies ar daržovių
  • Dolma – riešutai bei razinos, suvynioti į vynmedžių lapus
  • Firinda manti – koldūnai, įdaryti mėsa
  • Karniyarik – malta mėsa kimšti baklažanai
  • Hamsi pilavi – patiekalas iš ryžių ir ančiuvių

Desertai:

  • Baklava – saldumynai iš tešlos, aplieti sirupu, dažnai su riešutais
  • Asure – patiekalas, gaminamas iš džiovintų vaisių ir pupelių ir dar vadinamas „Nojaus pudingu“
  • Firinda sutlac – ryžių pudingas, kepamas orkaitėje

Gėrimai:

  • Ayran – sūrus jogurtinis gėrimas, itin tinkantis atsigaivinti karštomis dienomis
  • Kava – turkiška kava itin stipri ir aromatinga, kavos paruošimo tradicijos labai gilios. Kava patiekiama mažyčiuose puodeliuose.
  • Turkiška arbata – arbatos krūmai į šalį pirmą kartą buvo atvežti XIX a., o XX a. arbata itin išpopuliarėjo. Turkai paprastai geria juodąją arbatą. Arbatžolėms auginti itin palankus drėgnas Juodosios jūros pakrantės klimatas. Turkai arbatą geria iš specialių nedidelių tulpės pavidalo stiklinių. Arbata ruošiama arbatinyje, prieš tai nuplikius lapelius, kad geriau atsiskleistų aromatas.

Alkoholiniai gėrimai:

  • Rakija – anyžinė degtinė, paprastai geriama atskiesta vandeniu ir užkandant užkandžiais (mezes)
  • Vaisiniai vynai – gaminami iš vyšnių, granatų, melionų

Užsisakykite oro linijų bilietus čia

Susiję straipsniai

Turkijos miestai

Vaizdingi Turkijos miestai, kuriuos patariame įtraukti į savo kelionių maršrutą. Jei nežinote, kur nuvykti Turkijoje, siūlome pasinaudoti mūsų patarimais. Pateikiame struktūruotus miestų aprašymus, rekomendacijas ir lankytinų vietų sąrašą. Jūsų patogumui visi miestai bei objektai pažymėti žemėlapyje, kad galėtumėte planuoti optimaliausią kelionės maršrutą.

Šventės

Turkijos šventės yra skirstomos į dvi grupes : religines bei nacionalines. Nacionalinės šventės: Sausio 1 d. – Naujieji metai Balandžio 23 d. – Nacionalinio suvereniteto bei vaikų diena  Gegužės 19 d. – Atatiurko pagerbimo bei sporto ir jaunimo diena Rugpjūčio 30 d.

Klimatas

Turkija – nemaža šalis, dėl to ir klimatas skirtinguose regionuose skiriasi. Pajūryje klimatas – Viduržemio jūros, jis yra veikiamas jūros, dėl to yra švelnesnis. Prie Juodosios jūros vyrauja subtropinis klimatas, šis regionas yra lietingiausias visoje Turkijoje. Pajūryje vasaros sausos ir karštos, tačiau prie Juodosios jūros vasaros ne tokios karštos kaip…

Turkijos miestai

Vaizdingi Turkijos miestai, kuriuos patariame įtraukti į savo kelionių maršrutą. Jei nežinote, kur nuvykti Turkijoje, siūlome pasinaudoti mūsų patarimais. Pateikiame struktūruotus miestų aprašymus, rekomendacijas ir lankytinų vietų sąrašą. Jūsų patogumui visi miestai bei objektai pažymėti žemėlapyje, kad galėtumėte planuoti optimaliausią kelionės maršrutą.

Šventės

Turkijos šventės yra skirstomos į dvi grupes : religines bei nacionalines. Nacionalinės šventės: Sausio 1 d. – Naujieji metai Balandžio 23 d. – Nacionalinio suvereniteto bei vaikų diena  Gegužės 19 d. – Atatiurko pagerbimo bei sporto ir jaunimo diena Rugpjūčio 30 d.

Klimatas

Turkija – nemaža šalis, dėl to ir klimatas skirtinguose regionuose skiriasi. Pajūryje klimatas – Viduržemio jūros, jis yra veikiamas jūros, dėl to yra švelnesnis. Prie Juodosios jūros vyrauja subtropinis klimatas, šis regionas yra lietingiausias visoje Turkijoje. Pajūryje vasaros sausos ir karštos, tačiau prie Juodosios jūros vasaros ne tokios karštos kaip…

Informacija apie šioje svetainėje naudojamus slapukus

Šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie leidžia tobulinti mūsų siūlomas paslaugas.

Rodyti daugiau
Visi slapukai Būtiniausi slapukai